קרן השתלמות היא קופת חיסכון לטווח בינוני. גם שכירים וגם עצמאיים יכולים באופן תיאורטי לחסוך דרכה כספים, וחשוב מכך – ליהנות מהטבות מס נפלאות. חשוב מאוד לבחור את הקרן הנכונה עבורכם ולהוזיל את דמי הניהול, שבסופו של יום מקזזים את הרווחים שלכם. אם כבר יש לכם אחת, כדאי לבחון את הפרטים שלה, ובמידת הצורך – לשקול ניוד לקרן אחרת. מידע רב-ערך מחכה לכם בשורות הבאות.
גם לשכירים וגם לעצמאים
באופן כללי, גם עובדים שכירים וגם עובדים עצמאים יכולים ליהנות מיתרונותיה הרבים של קרן ההשתלמות. עובדים עצמאים יכולים לפתוח לעצמם קרן ללא תנאי, ועובדים שכירים תלויים במעביד שיפתח להם קרן, אלא אם הם רשומים בנוסף גם כעוסק פטור או כעוסק מורשה. קיימים עובדים שכירים במגזרים שונים במשק, שהחוק מחייב את המעסיק לפתוח עבורם קרן השתלמות, וכך הם גם נהנים מהפרשות מטעם המעסיק, כמו במקרה של קופות הגמל. כדאי מאוד לבדוק את הסוגיה מול המעסיק ומול החוק, ולא לפספס את הטבות המס הנלוות.
הטבת מס הכנסה ומס רווחי הון
קרן ההשתלמות היא אפיק החיסכון היחיד שאינו לטווח ארוך שמקנה פטור ממס. במידה ותמשכו את הכסף שהופקד ונצבר לאחר שעברו 6 שנים ממועד ההפקדה ראשונה לקרן – תזכו לפטור ממס. במקרים מסוימים ניתן למשוך את הכסף גם מוקדם מכך וליהנות מהפטור, אך הדבר תלוי במועד המשיכה ובסיבת המשיכה, כמו למשל השתלמות מקצועית (ומכאן שמה). כשמדובר בעצמאי שפתח לעצמו קרן, כספים שהופרשו לקרן השתלמות ייחשבו כהוצאה מוכרת ויעניקו לו הטבת מס הכנסה נוספת.
בחירת הקרן המתאימה
עובדים שכירים רבים לא משקיעים מחשבה בבחירת הקרן, והדבר תקף כמובן גם לעצמאים שפותחים קרן לעצמם. יש נטייה מצערת לוותר מראש על חקר השוק המתבקש והקריאה של האותיות הקטנות, ולבחור באופציה הראשונה או להסתמך על המלצה מצד אדם מוכר. במקרים אחרים, עובדים שכירים מסתמכים על עצת המעביד שלהם או על עצם בית ההשקעות שבו הם מנהלים תוכנית חיסכון מסוג אחר. זוהי טעות שעשויה לעלות להם בסכום כסף משמעותי בהמשך הדרך.
התמקחות על גובה דמי הניהול
קיים טווח רחב של דמי ניהול שגובות החברות ובתי ההשקעות שמנהלים את קרנות ההשתלמות. אנשים שאינם בקיאים בתחום ואינם מודעים ליכולת שלהם להתמקח על גובהם, עשויים לשלם סכומים גבוהים מדי. כשמדובר בהשקעה למספר שנים בלתי-מבוטל, גובה דמי הניהול חשוב מאוד, ויכול להצטבר לכדי סכום כסף משמעותי. כדאי לבדוק כמה דמי ניהול אתם משלמים, אם כבר יש לכם קרן השתלמות, ואף לבדוק אפשרות לעבור לקרן משתלמת יותר. במידה וטרם פתחתם קרן, מומלץ להתמקח על גובה דמי הניהול מול החברה המדוברת.
ניוד קרנות השתלמות
בהחלט ניתן לנייד את הכספים שנצברו בקרן אחת לקרן אחרת, לרבות מחברה אחת לחברה אחרת – ועדיין לשמור על הוותק שצברתם בקרן המקורית. מאוד אפשרי שתוכלו ליהנות מתנאים טובים ונוחים יותר בקרן החדשה, לרבות דמי ניהול מופחתים, לכן כדאי לבדוק את פרטי הקרן שלכם לעומקם.
הניוד מתבצע באופן פשוט למדי, ומצריך לא יותר מאשר פנייה לחברה שבה מתנהלת הקרן שאליה תרצו לנייד את הכספים שלכם ומילוי של מספר טפסים רלוונטיים. מכאן החברה תנייד את הכספים שלכם בעצמה. התחילו בבדיקה עוד היום ותדאגו לעתיד כלכלי בטוח ונוח.
[34,490 ישראלים נמצאו זכאים להלוואה עד כה]
[מעל 27,390 נשים ישראליות התנסו בשיטה עד כה]