גם לשכירים וגם לעצמאים
באופן כללי, גם עובדים שכירים וגם עובדים עצמאים יכולים ליהנות מיתרונותיה הרבים של קרן ההשתלמות. עובדים עצמאים יכולים לפתוח לעצמם קרן ללא תנאי, ועובדים שכירים תלויים במעביד שיפתח להם קרן, אלא אם הם רשומים בנוסף גם כעוסק פטור או כעוסק מורשה. קיימים עובדים שכירים במגזרים שונים במשק, שהחוק מחייב את המעסיק לפתוח עבורם קרן השתלמות, וכך הם גם נהנים מהפרשות מטעם המעסיק, כמו במקרה של קופות הגמל. כדאי מאוד לבדוק את הסוגיה מול המעסיק ומול החוק, ולא לפספס את הטבות המס הנלוות.
הטבת מס הכנסה ומס רווחי הון
קרן ההשתלמות היא אפיק החיסכון היחיד שאינו לטווח ארוך שמקנה פטור ממס. במידה ותמשכו את הכסף שהופקד ונצבר לאחר שעברו 6 שנים ממועד ההפקדה ראשונה לקרן – תזכו לפטור ממס. במקרים מסוימים ניתן למשוך את הכסף גם מוקדם מכך וליהנות מהפטור, אך הדבר תלוי במועד המשיכה ובסיבת המשיכה, כמו למשל השתלמות מקצועית (ומכאן שמה). כשמדובר בעצמאי שפתח לעצמו קרן, כספים שהופרשו לקרן השתלמות ייחשבו כהוצאה מוכרת ויעניקו לו הטבת מס הכנסה נוספת.
בחירת הקרן המתאימה
עובדים שכירים רבים לא משקיעים מחשבה בבחירת הקרן, והדבר תקף כמובן גם לעצמאים שפותחים קרן לעצמם. יש נטייה מצערת לוותר מראש על חקר השוק המתבקש והקריאה של האותיות הקטנות, ולבחור באופציה הראשונה או להסתמך על המלצה מצד אדם מוכר. במקרים אחרים, עובדים שכירים מסתמכים על עצת המעביד שלהם או על עצם בית ההשקעות שבו הם מנהלים תוכנית חיסכון מסוג אחר. זוהי טעות שעשויה לעלות להם בסכום כסף משמעותי בהמשך הדרך.